PFA sau SRL in 2016
De o buna perioada de timp se fac analize cum ar fi mai bine sa iti desfasori activitatea, ca SRL sau ca PFA. Evident, fiscalitatea este importanta dar nu poate fi singura componenta luata in calcul atunci cand alegi o forma de organizare a unei activitati/afacere.
Care sunt avantajele PFA si de ce uneori e bine sa alegi aceasta forma in detrimentul fiscalitatii?
PFA se adreseaza unui profesionist, unui consultant, unui meserias sau unui specialist in general care doreste sa profeseze ce stie el mai bine pe cont propriu. PFA -ul ii ofera astfel posibilitatea sa incerce sa vada cum se descurca anteprenorial intr-un domeniu in care pana in acel moment era specialist, iar acum trebuie sa devina si manager al activitatii respective. Trebuie sa organizeze activitatea , sa stie sa gestioneze timpul alocat proiectelor, sa gestioneze resursele , practic devine manager de proiect(proiectul fiind chiar el!). Cel mai complicat pentru cineva care se hotaraste sa faca ceva pe cont propriu este sa nu aiba acces la fondurile generate de lucrarile/proiectele in derulare. Marele avantaj pentru PFA este ca poate beneficia oricand de sumele incasate spre diferenta de SRL unde trebuie sa astepte finalul anului pentru a putea beneficia de repartizarea profitului prin dividende, iar asta de multe ori nu este tocmai usor.
In cazul in care poti fi PFA pe norma de venit este greu de crezut ca din punct de vedere fiscal ti-ar fi mai bine pe SRL prin urmare ar fi bine sa verifici daca iti poti desfasura activitatea sub aceasta forma. In cazul normei de venit, in functie de veniturile incasate, fiscalitatea poate ajunge pana spre 5% (sau chiar mai putin dar e vorba de sume incasate de cam 5000 de euro/ luna si nu e cazul sa intram in detalii…aici!).
O modificare benefica a Codului fiscal este si in zona cheltuielilor deductibile astfel ca PFA pot introduce cheltuieli ocazionate de desfasurarea activitatii si nu doar cheltuieli ocazionate de obtinerea de venit. Astfel, daca in activitatea ta de PFA cheltuielile de desfasurare a activitatii reprezinta un procent semnificativ prin introducerea lor in contabilitate vei diminua atat cuantumul contributiilor cat si al impozitului.